5/20/2013

Rastat, kuinka ne tehdään?

Nyt poiketaankin sitten pitkästä aikaa taas hiusten pariin! Kävin viime viikonloppuna tekemässä ystävälleni rastat ja kuulin toiveenne, että olisitte halukkaita näkemään tästä jutun. Nämä rastat ovat tehty ilman permanenttiainetta, vaikkakin yleensä se kannattaa tukkaan laittaa. Ystäväni K halusi rastat mahdollisimman "luomuina", joten ammatistani huolimatta, tein rastat eri tyylillä kuin koulussa on opetettu.

Olen tehnyt elämäni aikana muistaakseni kuudet tai seitsemät rastat ja vain kerran olen tehnyt ne oikealla kampaamotyylillä. Itse pidän tässä postauksessa kerrottavasta tavasta enemmän, koska se mahdollistaa rastojen tekemisen ilman permisainetta ja hiusten ei tarvitse olla niin pitkät. Tässäkin tapauksessa hiukset lyhenivät vain muutaman sentin.

Valitettavasti unohdin ottaa myös lähtötilanteesta kuvan, mutta tässä ensimmäisessä kuvassa taitaa olla vain 3 rastaa, joten saatte lähtötilanteesta hyvän käsityksen kuitenkin.


Elikkäs, tässä vähän lähtötilannetta. K:lla on täysin käsittelemätön tukka, jossa mittaa oli ihan riittävästi rastojen tekoon tällä tyylillä. Ennen rastojen tekoa katsoin K:lta hiusrajat, ja siistin niitä pikkuisen suoremmiksi. Tuo hiusrajojen suoristaminen auttaa rastaosioiden tekemisessä kovasti.

Rastojen teko aloitetaan yleensä niskasta tekemällä suora jakaus ja rastoitettavat hiukset tiputetaan alas. Osion koko riippuu hyvin pitkälti siitä, minkä kokoisia rastoja halutaan tehdä. Tässä tapauksessa vaihtelimme hiukan osion kokoa, koska tarkoituksena oli tehdä eri kokoisia rastoja.

Seuraavaksi alkoikin sitten ensimmäisten rastojen teko. Rastaosiota ottaessa kannattaa ottaa neliön/suorakulmion muotoisia alueita. Neliö on parempi, mutta lievä suorakulmiomaisuus ei haittaa. Meillä pienimmät osiot olivat varmaankin 2,5-3cm kanttiinsa olevia neliöitä. Isoimmat eivät tuosta paljoa isompia olleet.

Hiustukko otetaan kouraan ja aloitetaan hurja tupeeraus. Kampaamossa rastat tehdään täysin tupeeraamalla, mutta tässä tapauksessa tupeeraus toimi vain pohjalla takutuksen apuna. Kun osioon on tehty takut, alkaa seuraava, kovin kivulias osuus.

Tämä vaihe selittää sen, miksi rastoja ei tehdä kampaamossa näin. Syy on huovutusneulassa. Jos joku ei tiedä miltä huovutusneula näyttää, Google on kaveri. Äsken tupeerattu osio kieritetään tiukemmaksi pötköksi ja neulalla aletaan tökkiä pötköä. Tämä on todella kivulias homma, mutta myös todella nopea tapa saada rastat aikaiseksi. Neula repii ja katkoo hiuksia, jolloin rasta alkaa muodostua. Huovutusneulalla on mahdollista saada myös tuhoa aikaan, jos ei tiedä mitä tekee. Pahimmassa tapauksessa liika huovutus voi aiheuttaa sen, että rasta katkeaa kokonaan.

Kun rasta on tökitty huovutusneulalla tyvestä latvaan ja se vaikuttaa tarpeeksi kiinteältä, sen voi pyöritellä vielä kämmenten välissä. Tämä auttaa tiivistymistä ja laittaa pahimmat irtokarvapörröt piiloon.

Tältä näyttää rastat neulalla tökkimisen jälkeen:

Uh, taitais olla kynsien lyhennyksen aika...


Tällä menolla jatketaan kunnes ensimmäinen rivi on valmis. Kun eka rivi on tehty, tiputa seuraava rivi alas ja kiinnitä muu tukka pois tieltä. Seuraavan rivin ensimmäistä rastaa aloitellessa kannattaa katsoa, ettei uusi rasta mene edellisten kanssa suoraan päällekkäin. Kannattaa käyttää ns. tiiliskivimäistä etenemistä. Tämähän tarkoittaa siis sitä, että rastat menevät hiukan limittäin, ei kohdakkain. Tämä ihan vain siksi, ettei valmiissa tukassa näy sitten koko pään mitalla jakauksia.

Samalla tavalla kun tekee koko pään, on rastat muutamassa tunnissa valmiit. Itsellä meni tähän urakkaan suunnilleen 3,5-4 tuntia, mutta en tehnytkään näitä kokonaan yksin. (Kiitos S ja A!) Lopputulos näyttikin sitten tämmöiseltä:



Näissä kuvissa rastat ovat pari päivää vanhat, kiitos huonon muistini kun en muistanut itse ottaa kuvia... Rastojen pinta on vielä tuollainen pörröinen, mutta aika pian se tasoittuu ja rastat alkavat tiivistyä. Rastojen tiivistyessä myös mittaa lähtee jonkinverran pois. Vasta tehdyt rastat voi myös viimeistellä vahalla, jolloin nuo pahimmat pörröisyydet tarttuvat rastaan kiinni ja lopputulos on välittömästi sileämpi.

Rastojahan ei tarvitse oikeastaan hoitaa. Kuitenkin kannattaa pestä edes pari-kolme kertaa viikossa pää, eipähän pääse päänahka ainakaan kärsimään. Rastoille kannattaa hankkia oma shampoonsa, mielellään silikooniton vaihtoehto. Omat rastansa voi myös värjätä, mutta silloin kannattaa ottaa huomioon se, että ne imevät väriä ihan hirveästi itseensä. Väriä kannattaa varata ihan reilusti, mielellään pari pakettia. Rastoja pestessä pitää myös olla huolellinen, että saa varmasti kaiken värin/shampoon pois rastan sisältä. Huolellinen huuhtelu ja puristelu auttaa yleensä tässä.

Tiivistettynä, mitä tarvitset rastojen tekoon:

- Asiakkaan/uhrin

- Hiukset, mittaa mielellään yli hartioiden

- Rautaiset hermot ja sorminäppäryyttä

(-Kaverin tekemään tätä hommaa kanssasi. Ei pakollista, mutta nopeuttaa ihan älyttömästi.)

(- Alkoholia, paljon. Tämä on vapaaehtoista, mutta asiakkaan kipua ajatellen kannattavaa.)

- Tupeerauskamman tai miksei tavan kampakin käy. Itse suosin tupeerauskampaa, saa takkuja nopeammin tehtyä.

- Huovutusneulan (mielellään ainakin 2, nämä katkeavat helposti.)

(-Permanenttiaineen+kiinnitysaineen. Tämäkin on vapaaehtoinen valinta. Jos haluat permisaineen kanssa tehdyt rastat, osta aine kaupasta ja kun rastat on valmiit, laita permisaine päähän. Vaikutusaika on suunnilleen 20min, jonka jälkeen huolellinen huuhtelu. Sitten rastojen kuivaus pyyhkeellä ja kiinniteaine perään. Kaupan aineissa vaikutusaika taitaa olla 5 tai 10min. Tämän jälkeen huolellinen huuhtelu ja homma on sillä selvä.)

Helppoa kun heinänteko! Muistakaa tosiaan se, että tässä hommassa voi epäonnistua, jos ei tiedä mitä tekee.  Isoin epäonnistuminen on varmaan se, että tekee liian ohuita rastoja, joilloin ne katkeavat tiivistyessään.

Huh, tulipa tekstiä! Toivottavasti oli mielenkiintoista. Kysyä saa ja pitää, jos jäi jotain mielenpäälle.  Onko lukijoissa rastapäitä, tai entisiä sellaisia? :)

26 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa! :) Miten paljon mitta suunnilleen siis lyhenee? Olen nimittäin muutamaan kertaan muutama vuos sitten nähnyt aika pitkän miehen jolla pisimmät rastat ulottu maahan asti, mietin että montakohan vuotta kestää kasvattaa melkein 2 metrin rastat.. :D Vähän kyllä luulen ettei suurin osa niistä hiuksista ollu enää päässä kiinni.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin paljon hiuksesta kiinni, mutta kyllä varmaan kymmenkunta senttiä lähtee kaikilta vähintään. Toisilla voi lähteä mittaa ihan helposti 20 senttiäkin. :D

      Oho, onpas ollu melkoset rastat sillä miehellä O_O Varmaan tosi helppo elää tollasten kanssa. :D

      Poista
  2. Kiva ja mielenkiintoinen postaus. Kivaa vaihtelua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla! :) Täytys tehdä enempikin näitä hiusjuttuja, jos vaa sattuu mielenkiintosia töitä tulemaan vastaan :)

      Poista
  3. Tää kommentti tulee nyt osissa, koska tää herjaa kommentin olevan liian pitkä :D


    Mulla on ollu viisi kertaa rastat, joka kerta itte tehty (kerran pistin pikkusiskon tekemään), luomusti, ilman kemikaaleja ja käyttämällä vain kampaa ja käsiä. Jokaiset rastat olen myös omin kätösin avannut, en kertaakaan leikannut kokonaan pois. Tälleen omien kokemuksieni syvällä rintaäänellä kommentoin nyt vähän :)

    -Ohuetkaan rastat ei katkea, jos niitä ei oo tehty huovutusneulalla. Ne on vaan vaikeampi kasvattaa erikseen, sillä ne kasvavat helposti yhteen, ja niitä saa olla repimässä jatkuvasti irti toisistaan. Huovutusneulalla tehdyt rastat on muutenkin vähän huonompi juttu, jos joskus haluaa avata rastat. Huovutusneulahan katkoo hiuksia varovaisestikin käytettynä.
    -Ilman huovutusneulaa rastat tehdään vain tupeeraamalla hiusosio kunnolla ja sitten pyörittelemällä takusta rasta kämmenien välissä (ja joskus joutuu uudelleen tupeeraamaan ja pyörittelemään ja tupeeraamaan ja pyörittelemään, riippuu halutusta tiiviydestä). Myös esim. villaiset lapaset käsissä pyöritellessä auttaa rastaa muodostumaan.

    VastaaPoista
  4. -Rastat saa tehtyä vaikka viis senttiä pitkään tukkaanki, käyttämällä ns. hankaustekniikkaa. Hiusten lyhykäisyys ei oo este rastoittamiselle. Mun edelliset rastat tein, kun tukka oli hädin tuskin olkapäille ulottuva. Toki rastat tiivistyessään lyhenee, mutta mä sanoisin niiden lyhentyvän 5-10 cm. Toi toki riippuu myös rastan paksuudesta - paksummat tiivistyy lyhyemmiksi. Ja mitä tiiviimmäksi rastat takuttaa tekovaiheessa, sen vähemmän ne lyhenee tiivistyessaan (ja sen vähemmän ne myös tiivistyessään tekee lenkkejä itseensä). Kärsivällisyys pitää myös rastojen kanssa olla mukana - kunnollinen tiivistyminen ottaa aikaa useista kuukausista vuosiin. Rastojen tiivistyessä ja myös kasvaessa pitää muistaa, että rastojen juuret tuppaa yleensä kasvamaan yhteen, ja tätä kannattaa hoitaa vaan joviaalisti repimällä rastoja isti toisistaan. Kosteana repiminen on helpompaa. Yhteenkasvamista voi ehkäistä tomeralla rastojen pyörittelyllä - jos usein pyörittelet rastoja yksi kerrallaan kämmenien välissä, yhteenkasvamista tapahtuu vähemmän. Tämä myös auttaa nopeuttamaan tiivistymistä.
    -Vahaa ei kannata käyttää rastoissa, sillä se on vaikea pestä rastoista pois. Tiivistyttämiseen on parempi käyttää mäntysuopaa (hieromalla mäntysuopaliuosta rastoihin, antamalla vaikuttaa ihan tunteja, ja pesemällä pois - mäntysuopaa ei kuitenkaan kannata päänahkaan laittaa, se kuivattaa niin helkkaristi).

    VastaaPoista
  5. -Rastoja / päänahkaa ei kannata pestä montaa kertaa viikossa. Tiiviit rastat homehtuu sisältä helposti, jos ne ei pääse kunnolla kuivumaan. Ja tiivis rasta, varsinkin pitkä rasta, tarvitsee kuivumisaikaa jopa pari vuorokautta. Päänahka tottuu nopeasti siihen, että sitä ei pese usein, ja rasvoittuminen loppuu. Mä suosittelisin pesua max kerran viikkoon, ite pesin rasta-aikoina pääni noin kerran tai max kaks kuukaudessa. Ja ennen ku kukaan sanoo iyyyy, muistutan, että rastat ja rastallinen päänahka ei rasvotu totuttuaan pesuväleihin. Ja ehdottomasti on käytettävä silikonitonta shampoota, koska silikoni jää rastan sisään ja saattaa aiheuttaa sitä homehtumista. Muutenkin rastoja pestessä kannattaa kiinnittää huomio päänahkaan ja shampottaa vain se, ja rastojen pituudet sitten harvemmin. Vauvarastat tuppaavat hieman aukeilemaan pestessä, ja tämän ehkäisyyn kannattaa käyttää yllä mainitsemaani mäntysuopa-käsittelyä. Hoitoainettahan ei sitten rastoille, varsinkaan täysin tiivistymättömille, käytetä.
    -Värjätessä väriä tosiaan menee ihan hitosti. Ja mitä tiiviimmät (ja tietty pidemmät) rastat on, sitä enemmän sitä väriä menee. Mä sain kerran kulutettua lapaluupituisiin rastoihin neljä (4) pakettia väriä sävyä vaihtaessa.

    Graah, tästä tulikin nyt romaani :D Mutta rastat on aina ihanat, ja niiiiin helppohoitoiset, ja niihin saa ihan supernäyttäviä kampauksia! Suosittelen harkitsevia toteuttamaan haaveensa, yleensä ihmisten haaveet kaatuu siihen, että luullaan, että rastoista eroon halutessa ne pitäisi leikata kokonaan pois, mutta tää ei pidä paikkaansa - ne saa aukikin. Toki latva on sitten höttöä ja hiirenhäntää, mutta avauksen jälkeen kun käy leikkauttamassa huonokuntoisimmat pois, pituutta saa säilöttyä kyllä ihan reilustikin.

    Ja nätit rastat sinä oot kuvien uhrille aikaan saanut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, olipa lukemista! :D Kiva että oot jaksanut kommentoida kokemuksen rintaäänellä, itsellä ei rastoista oo muuta kokemusta kun tekemisen puolesta. Tosiaan tämä kaikki kokemus mitä itsellä on rastoista, on ihan itse opittua tai koulussa opetettua "tietoa". Esim. meille opetettiin parturi-kampaaja koulussa että rastat viimeistellään vahalla ja tuo pesu kannattaa toistaa semi-usein. Mutta tosiaan, tuokin voi olla ihan höpöä, eiköhän sen kokemus kerro paremmin :)

      Tuo huovutusneulan käyttö tosiaan on riskialtista, mutta itse uskallan ihan huoletta sitä kyllä käyttää. Varsinkin tässä tapauksessa kun tuo kaverini tuskin aikoo ikinä rastoja aukaista.

      Monet ei kyllä tosiaan uskalla rastoja ottaa vaikka kuinka haluaisi, juurikin tuon luulon takia ettei rastoja saa kun leikkaamalla pois. Onhan se tosiaan jos vuosia pitää samoja rastoja, niitä tuskin saa auki, mutta ihan muutaman kuukauden ikäiset rastat kyllä aukeavat kohtuu helpollakin.

      Ja kiitoksia, itekkin olin tyytyväinen siitä, miten mukavan näköiset rastat tuli! :D

      Poista
    2. Kokemusta tosiaan on, 10 vuotta omia rastoja ja saman verran aktiivista hääräämistä rastatukkien nettiyhteisöissä :D Mulla on kauiten ollu rastat öö muistaakseni kolmisen vuotta, ja ne sai vielä ihan mukavasti itse auki ilman saksia. Aikaa toki meni, paljon...

      Huovutusneulalla saa nopeesti hyvänäköiset rastat, ja mikäs sitä käyttäessä, jos on edes melko varma, ettei haluakaan koskaan avata rastoja, ihan pätevä väline :) Useat käyttääkin sitä tiivistämiseen, mäkin oon tehny kuituhiuksista rastoja huovutusneulan avulla. Kätevä peli!

      Se unohtui sanoa, että permanenttiaine heikentää hiusta (kuuleman mukaan, mä en itse oo käyttäny) ja ns. kampaamorastat saattaa vuosien kuluessa hapertua (eli rastat saattaa jopa katkeilla), tätä ei sitten taas luomurastat juurikaan tee. Toisaalta, ne katkenneet rastat voi kyllä yhdistää vaikkapa sillä huovutusneulalla. Mä oon omiin rastoihin ommellut jatkoja käsin neulalla ja tukan värisellä langalla, eikä se oo mitenkään erikoista tuon tukkatyylin osalla, vaikka omituiselta saattaakin hiusten ompelu toisiinsa kuulostaa :D Mun yhdellä ystävällä on yli kymmenvuotiaat rastat, jotka on aluilleen saatettu kampaamotuottein, ja muistaakseni hän ekoina vuosina valitteli tuota hapertumista ja yhdistelikin katkenneita rastoja päässään oleviin. Nykyään, kun hiukset on kasvaneet (tietty 10 vuodessa nyt kasvaa...), tukka on ihan tosi hieno, pitkä ja muhkea. Sen nähdessä mun sydämessä aina pistää ja kysyn itseltäni, miksi olen niin impusiivinen, että aina vuoden, parin kuluttua rastojen teosta omaan päähän haluan niistä eroon :D

      Poista
    3. Joo se permisaine on vähän kyseenalainen aine munkin mielestä, varsinkin jos rastotettava tukka on värjätty tai muuten vaan huonossa kunnossa. Varsinkin se kun kampaamoissa permisaine laitetaan tukkaan jo ihan alkuvaiheessa rastojen tekoa, se kerkeää hapristuttaa tukkaa jo kovin siinäkin. Kampaamoissa tehdyissä rastoissa mittaakin lähtee ihan hirveästi tukasta pois.

      Oi, saanut muuten kaverillas olla pikkusen kärsivällisyyttä tukkansa kanssa kun on noin kauan jaksanut rastoja pitää! On muuten varmaan hienon näköset! Mun mielestä rastat onkin hienoimmillaan sillon kun ne on saanu tekeytyä rauhassa vuoden ja siitä etiäpäin. :3

      Nuo jatkot on kyllä ihan näppäriä rastojen kanssa! Ja tuo että niitä katkenneita rastoja voi sit neulalla laittaa kasaan.

      Poista
    4. Ihan mahtavaa tekstiä ^ ! Rohkaisi kyllä rastojen tekoon, vaikka olen aijemmin epäröinytkin. Hieman kysyttävää jäi kyllä siitä kun sanoit, että ne voi itse myös purkaa ilman koko tukan pois leikkaamista. Niin kysymys kuuluu miten. Pitääkö ihan vain availla solmuja ja koittaa riuhtoa niitä takkuroita auki vai onko siihen ihan joku tietty taktiikka olemassa.

      Poista
    5. Helpoiten ne saa auki kun alkaa vaan latvasta repimään auki. Tokikin voi myös rastan latvasta leikata pienet pätkät pois ja siitä sitten alkaa kamman kanssa aukomaan :) Jos jostain löydät matellisen kamman niin suosittelen hankkimaan sellaisen apuvälineeksi.

      Poista
  6. Tää oli kyllä todella mukavaa luettavaa :) Tykkäsin kovasti tästä postauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! :) Välillä vähän vaihtelua niihin kynsijuttuihin. :)

      Poista
  7. ei siihe tarvii välttis huovutus neulaa takuttamalla ne saa parhaiten kotioloissa :)
    mä oon kolmentoista ja tein itelleni paripäivää sitte rastat ja kokeilin sitä huovutsneula hommelii
    ja ei. nopeemmin meni ko tein takutustyylillä ja mun mielestä niistä tuli paremman näköset :D

    VastaaPoista
  8. Hei voiko tehrdä hiuksiin vai pari rastaa? päälihiuksiin? vai onko se mahdotonta kun pitää pestä muita hiuksia yms.. :)

    VastaaPoista
  9. Voi tehdä vaan osaan tukkaa rastat. :) Pesun jälkeen varsinkin vaan kannattaa harjata muu tukka hyvin, ettei rastoittamattomat hiukset tartu rastoihin mukaan. :)

    VastaaPoista
  10. Lueskeltuani tätä ja muita blogeja mitä tuolta mein ihanan googleystävän kautta vaa löytyy, nii joo. Mie haluun rastat!
    Kerran teininä oli rastat, mut ne vähän meni pilalle ja sit olinki siilipää.. :D
    Vihaan sitä joka aamuista harjaamista ja puunaamista suoran tukan kanssa. äh, nyt saa kyl riittää.. Sinelliin ostaa se huovutusnaula ja eiku hommiin ja täältä kyl otan kaiken irti. kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nonniin, hyvä jos vinkeistä on apua! :) Lisäkysymyksiä saa esittää jos joku kohta jää epäselväksi. :) Toivottavasti takut onnistuu!

      Poista
    2. Mulla on kaverin kanssa suunnitelmissa rastautuminen, joten siks kyselen. :) Eli mites rastojen kanssa saunominen? Meinaan, että mun tulee käytyä saunassa min. 2kertaa viikossa, ja rastatukka tulis pestä n. kerran viikkoon. Onko siitä haittaa jos käy saunassa, mutta ei välttis pese/huuhtele kuin päänahan? :)

      Poista
    3. Moikka! Vesipesu on rastoille ihan jees sillon kun saunassa käy! Heti rastojen teon jälkeen kannattaa ehkä odotella pari viikkoa ennen kun aloittaa saunomisen, jos tekovaiheessa käyttää permanenttiainetta. Aine on niin vaikea pestä kokonaan pois että voi tovi vierähtää ennen kuin rastojen sisältä kaikki aine on kadonnut. :) Ei ainakaan kuumuuden takia tapahdu sitten mitään vahinkoa ja rastat saa tekeytyä rauhassa.

      Poista
  11. Todella hyvä ohje! Tästä sitten pikapikaa rastoja tekemään. :D
    Miten muuten tuo huovutusneulan kanssa tuikkiminen? Onko siihen jotain tiettyä määrää kuinka paljon rastaa tarvitsee tökkiä?

    VastaaPoista
  12. Kiitos kommentista! :) Anteeksi kun vastaamisessa on kestänyt. Ei ole mitään tiettyä aikaa tai määrää kuinka kauan rastaa pitää tökkiä. Siinä vaiheessa kun rasta rupeaa tuntumaan vähän kovalta niin sitä on tökitty tarpeeksi :)

    VastaaPoista
  13. Hei!
    Vieläkin ajankohtainen aihe...
    Kannattaako rastat tehdä pestyihin hiuksiin, vai pestä ne sillä suovalla vasta takuttamisen jälkeen?
    Onko muuta mahista kuin suopa? On meinaan semmosta matskua että hyhhyh...
    Itelleni nyt ekorastoja halajan, mut tä kampaajakaan ei tiiä ihan kaikea. Joten kiitokset postauksesta ja kommenteista! Hurjan hyvää infoa!

    VastaaPoista
  14. Moi ja pahoittelut kun on kestänyt vastata! Itse olen aina tehnyt puhtaaseen tukkaan rastat. Ja yleensä olen asiakasta kehoittanut pesemään päätään muutaman kerran mäntysuovalla tai jollain muulla tosi pesevällä shampoolla ennen kuin rastoja tehdään. Tukassa on hyvä olla karheutta jo ennen rastoituksen aloittamista. (nopeuttaa tekemistä paljonkin kun tukka ei ole liukas.) Jos tekee rastat ilman permisainetta niin tuo tukan karheaksi saaminen ennen rastoja on hyvinkin oleellista. :)

    VastaaPoista
  15. Moikka! Halusin tulla kertomaan omista rastoista :) minä takutin tukkani Aasiassa koh taolla. Minulle oli ehdotonta ettei päähäni lyödä kemikaaleja saatika huovutusneulaa. Nuori nainen teki virkkuukoukulla rastoja 17h, tunnit jaettiin muutaman päivään. Koko lysti kustansi 100€. Täällä Suomessa Rovaniemellä on mahdollista laitattaa virkkuukoukulla yhdessä liikkeessä luomutakut ja hintaa tulee pyöreä 1000€ ja aikaa kuluu sielläkin 17h. Korjailen itse rastoja virkkuukoukulla ( 0,75) ja revin melkein päivittäin irti toisistaan, etteivät kasva yhteen. Pesen ainoastaan vedellä hiukseni, jo vuosi ennen rastoja olin lopettanut jo shampoon ja kemikaalien käytön jos minulle ei minkään kemikaalin tunkeminen päähän ollut edes vaihtoehto, kun olen päässyt jo kauan sitten siitä oravanpyörästä irti ;) hiukseni eivät rasvoitu nimeksikään! Kerta viikkoon riittää minulle viruttaa takut. :)
    -meri

    VastaaPoista